Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, July 22, 2011

D.I.Y Tudung Arab Tutorial....

Salam...
I fall in love wif this one!

Cari tudung mcm ni tapi tak jumpa :(

Korang yang bermasalah pipi tembam mcm aku ni mesti susah cari tudung kawin yg vouge kan?? Mmg limited sgt fesyen yg bleh dipakai..slalunya tudung kain bawal biasa tu..atau tudung express yg ada awning tu.... TAPI SAYA TAKNAK! Bleh gitu..??

Slalu kt ofis mmg aku pakai shawl je w/pun pipi aku tembam :P..jadi aku decide even waktu sanding pun aku nk pakai shawl/tudung ala2 arab gitu..if aku tanya manusia sekeliling mmg semua suruh aku pakai tudung express tu.. but i trust my taste! :)..So,  kene cari jln utk cari/buat shawl yg sesuai dengan muka tembam i nih huhu..Sebenarnya shawl ni melekap kt dahi &pipi, sbb tu x seswai utk org2 gebu neh...ia melekap sbb kainnya lembik,x keras mcm tudung awning tu.Jadi ape susahnye, wat la shawl yg ada lace keras kt bahagian dahi & pipi tu..ye dakkkk??? Ok..jom kita buat tudung arab yang sesuai utk dipakai oleh org yang berpipi gebu mcm aku! (en.busuk pggl 'pipi kuih pau'..cetttt!!)

Bahan-bahan:
Sehelai shawl (warna pilihan anda la ye)
1 meter renda (lin beli yang murah je) @ kain lace
Kertas kolar bergam (blh beli kt kedai alat jahit)
Benang yg matching & jarum

Langkah - langkah :

Ni contoh border lace sy..ukur dulu dengan bahagian muka anda.. then blh potong2..


Utk renda yg panjang mcm ni, kene potong dan susun bentuk V mcm ni, dan jahit jelujur utk lekatkan antara 1 sama lain. Utk yg guna kain lace, potong jd bentuk V mcm ni jgk ye..





























     
 Letak kan lace atas kertas kolar bergam,then seterika sampai melekat. Kertas kolar tu, pastikan anda letak lace atas bahagian kertas yg berkilat..sbb gam duk di bahagian yg kilat tu..bl dh lekat, potong ikut bentuk tu ye.





























































Then kemaskan potongan d bahagian tepi and anda akan dpt bentuk camni..:)ni gambar yg terbalik tau..
Letakkan renda di d tengah2 bhgian muka shawl mcm kt atas tu then pinkan, supaya senang korg nk jahit nt.. Lps tu jahit jelujur renda tu atas shawl utk lekatkan.
Tadaaaaaaaaaa!!! Dah siap!!..Mmmm korang blh tambah extra beads utk memeriahkan lagi suasana shawl tu hehehe.. Aku?? X kut..x sempat... byk lg mende nk wat huhuhu (if bubuh pearl akan jd sgt elegant !)

2 comments:

  1. wahhh....cantikkk..kiter baru beli shawl..hehehe
    salam perkenalan..:)

    ReplyDelete